Növényeink igénye

Növények tekintetében kétféle növényről beszélhetünk, egyrészt vannak a kerti növények, valamint vannak a szobanövények.

A szobanövények rendelkeznek azzal a hatalmas előnnyel, hogy a cserépben lévő helyet ki lehet tölteni olyan összeállítású virágfölddel, ami pontosan megfelel az adott növény igényeinek.

Kerti növények tekintetében egészen más a helyzet, hiszen a kertben lévő talaj minőségét erősen meghatározza a terület geológiai és földrajzi adottsága, és ezen igen nehezen lehet változtatni, leginkább csak javítani lehet azon valamelyest.

A különböző növényeknek, különböző összetételű termőföldre van szüksége. Ezek a szükséges összetevők nagy általánosságban a perlit, a tőzeg, a folyami homok és kavics, a trágyaföldek, és a legfontosabb, a lombföldek.

A lombföld tulajdonképpen egy természetesen kialakuló, egy összetevőből álló komposzt, ami az erdők alján képződik. Az évente lehulló lombrétegek egymásra rakódnak, majd az alsó rétegek lebomlanak, szétporladnak, tehát komposztálódnak.

Ugyanez történik a házi komposztálás révén is, azzal a különbséggel, hogy gyorsabban jön létre, valamint nem egy, hanem sokkal több összetevőből állnak.

Növénytől függetlenül, minden talajnak szüksége van olyan tápanyagokra, amiket a szerves lebomló anyagok tartalmaznak. Ez az elsődleges lényege a komposztálásnak, amiből tökéletes termőföld alakítható ki.

Természetesen, nem lehet általános igazságokat mondani a növények tápanyag szükségletéről, hiszen ez növényenként eltérő lehet. Ezen kívül függ a növény életkorától, az adott évszaktól, és még sok körülménytől, ám az teljesen biztos, hogy általánosan szükségük van a szerves anyagok lebomlásakor keletkező tápanyagokra.

Példa lehetne a változó tápanyagigényre a növények foszforszükséglete, ami csírázáskor hirtelen megugrik, majd kis időre visszaesik, és virágzáskor újra megnövekedik. Ugyanilyen változó az igény a nitrogén szükségletre, valamint kálium szükségletre.

A fentiek alapján látható, hogy talajjavítás nélkül a növények nem kapják meg a számukra szükséges tápanyagokat, és az igény változó, ám a komposztálás révén az alapvető tápanyagok biztosítva lesznek a növények számára.

Kapcsolatok 

4181 Nádudvar, Kabai út 62
Tel: 06 54 480 666
Fax: 06 54 480 233
Email: polyduct@polyduct.hu
Web: www.kertikomposztalas.hu

Adószám:

11144393-2-09
Cégjegyzékszám 09-10-000090


Honnan tudom, hogy elég érett a komposzt?

Az átalakulás folyamat akkor tekinthető befejezetnek, ha az anyag sötét színű és könnyen morzsolható, illata az erdei talajéra emlékeztet. bővebben

Komposztálással kapcsolatos kérdéseit tegye fel itt!


Szállítási költség az ország teljes területén 1m3 és 13kg alatt 5000Ft+ÁFA/csomag.


 Aktuális akcióink

 
 
Tekintse meg aktuális akcióinkat!