Aprítás fontossága

Komposztálás előtt össze kell gyűjteni a komposztálandó alapanyagokat, valamint azokat elő kell készíteni olyan formában, hogy megfelelő legyen a komposztáláshoz.

Az előkészítés egyik fontos szakasza az aprítás, hiszen nagyon sok olyan anyag van, ami nem tehető bele egészben a komposztáló edénybe.

Ilyen aprításra váró alapanyag lehet a háztartásból kikerülő kezeletlen faanyag, a papírhulladék, valamint a kerti fanyesedék.

A gallyak, faágak aprítása azért is fontos, mert némelyik olyan méretekkel rendelkezik, hogy bele sem férne a komposztáló edénybe, de nem ez az elsődleges oka amiért az aprítás elengedhetetlen.

A faágak és gallyak külső rétege igen nehezen bomlik le természetes folyamat révén, így muszáj rásegíteni, hogy a komposzt ne három évig készüljön.

Amennyiben a faágak nem kerülnek aprításra, akkor több évbe telhet, míg azok lebomlanak, így a komposzt addig értéktelen, ezt a folyamatot kívánja meggyorsítani az aprítás.

A faágak felülete nagymértékben megnövekszik, amennyiben aprításra kerül, így a mikroorganizmusok számára elérhetővé válnak a növénydarabok felületei, amik tulajdonképpen előidézik a korhadást.

Az aprítás másik hatalmas előnye, hogy szükségtelenné teszi a komposzt keverését, így egy rétegben behelyezhető a felaprított faág a komposztáló edénybe.

Amennyiben valaki nem fektet elég nagy hangsúlyt az aprítás fontosságára, mint megelőző intézkedésre a komposztálás előtt, akkor a komposzt nem fog teljesen beérni, és nem lesz olyan hatékonyságú, hiszen lesznek benne le nem bomlott részek, amiket a termőtalaj és a növények nem tudnak hasznosítani. Ebből adódóan a komposztálás majdnem felesleges folyamattá válik, ezért érdemes inkább időt és energiát szánni a faágak aprítására.

 

Kapcsolatok 

4181 Nádudvar, Kabai út 62
Tel: 06 54 480 666
Fax: 06 54 480 233
Email: polyduct@polyduct.hu
Web: www.kertikomposztalas.hu

Adószám:

11144393-2-09
Cégjegyzékszám 09-10-000090


Honnan tudom, hogy elég érett a komposzt?

Az átalakulás folyamat akkor tekinthető befejezetnek, ha az anyag sötét színű és könnyen morzsolható, illata az erdei talajéra emlékeztet. bővebben

Komposztálással kapcsolatos kérdéseit tegye fel itt!


Szállítási költség az ország teljes területén 1m3 és 13kg alatt 5000Ft+ÁFA/csomag.


 Aktuális akcióink

 
 
Tekintse meg aktuális akcióinkat!