Műtrágya egészségkárosító hatása

Napjainkban gazdálkodás tekintetében sokkal nagyobb arányban történik műtrágya felhasználása, mint komposzt lehetőségeinek kihasználása, ez elsősorban azért van így, mert a műtrágya használatával nagyobb mennyiségű termés érhető el és ez nyilvánvalóan nagyobb hozamot biztosít.

Érdemes tudni azonban, hogy mi történik, amikor nitrogén műtrágya kerül felhasználásra a zöldség és gyümölcs termesztés területén.

Azok a zöldségek és gyümölcsök, melyek termesztése során műtrágya kerül felhasználásra, a termésnek a nitrát tartalma sokkal magasabb, mint a kiegyensúlyozott tápanyag ellátást biztosító komposzttal kezelt növényeknek.

A nitrát jelenléte teljesen természetes a növények szöveteiben, ám egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen arányt mutat, amennyiben ez túl magas, az elképesztő mértékben veszélyezteti egészségünket.

Nagyon kevés szó esik arról manapság, hogy a magas nitrát tartalmú élelmiszerek milyen hatással vannak az emberi szervezetre. A nitrát csökkenti a vér oxigén szállításra való képességét, valamint egyes vegyületek daganatos megbetegedéseket idézhetnek elő. Különösen veszélyeztetettek azok az egyének, akik hajlamosak rákos megbetegedésekre, valamint a csecsemők, akiknek immunrendszere még nem elég fejlett ahhoz, hogy kellőképpen tudjon védekezni a magas nitrát tartalom ellen.

Az sem utolsó szempont, hogy a műtrágyázás csak egyes elemeket juttat a talajba, a többi nélkülözhetetlen elem hiánya pedig a termőföld elszegényedéséhez vezet, ezáltal a zöldségek, gyümölcsök, gabonák mindenképpen nyomelemekben szegények lesznek, amit csak tetéz a magas nitrát tartalom. Ebből látható, hogy az élelmiszerek minősége távolról sem kielégítő az ember szervezete számára, ebből következik az a rengeteg népbetegség, mely korunkra jellemző.

Mindezt a helyzetet még súlyosbítja a növényvédő szerek egészségkárosító hatása, melyek károsíthatják az idegrendszert, a hormonrendszert, fejlődési rendellenességeket okozhatnak, valamint allergiás tüneteket idéznek elő, mely szintén népbetegségnek mondható napjainkban.

A fentieket figyelembe véve teljesen egyértelmű, hogy miért fontos a komposztálás, illetve a komposzt felhasználása, és nélküle milyen minőségű élelmiszerekhez juthatunk hozzá.

Kapcsolatok 

4181 Nádudvar, Kabai út 62
Tel: 06 54 480 666
Fax: 06 54 480 233
Email: polyduct@polyduct.hu
Web: www.kertikomposztalas.hu

Adószám:

11144393-2-09
Cégjegyzékszám 09-10-000090


Honnan tudom, hogy elég érett a komposzt?

Az átalakulás folyamat akkor tekinthető befejezetnek, ha az anyag sötét színű és könnyen morzsolható, illata az erdei talajéra emlékeztet. bővebben

Komposztálással kapcsolatos kérdéseit tegye fel itt!


Szállítási költség az ország teljes területén 1m3 és 13kg alatt 4500Ft+ÁFA/csomag.


 Aktuális akcióink

 
 
Tekintse meg aktuális akcióinkat!