Jó tanácsok

Néhány alapvető tudnivalót érdemes tudni mielőtt bárki elkezdi a komposztálást, ezzel hibáknak lehet elejét venni, és akár első alkalommal is tökéletes komposztot lehet létrehozni.

Komposztáló edények elhelyezése

Mindenképpen több komposztáló edényre van szükség, hogy a folyamatosságot ne kelljen megszakítani, mivel a komposztálás folyamata hónapokat vesz igénybe, és ez idő alatt is lesznek olyan hulladékok, melyek jó alapanyagot jelentenek a komposztáláshoz.

Ezért érdemes akár három komposztáló edényt is használni, egyikben történik a komposztálás, másikban a kész komposztot tároljuk, harmadikban pedig a hulladék gyűjtése folyik, amiből majd a következő komposzt készül.

Ezeket az edényeket úgy kell elhelyezni, hogy ne legyen kitéve folyamatos napsugárzásnak, hiszen akkor hamar kiszárad, és a lebomlás folyamata lelassul. Ám mindenképpen esővédett helyen kell elhelyezni, hiszen a túl sok nedvesség rothadást idéz elő, és a komposzt esetében nem a rothadás, hanem a korhadás, a lebomlás a cél.

Komposzt alapanyagok

Csak olyan szerves anyagok használhatók fel a komposztáláshoz, amik a háztartásból vagy a kertből származnak, ezek közül sem minden használható fel.

A kertből semmiképpen ne használjuk fel a gyomnövényeket, mert abban még lehetnek életképes gyommagvak, illetve szaporodásra alkalmas részek, amik visszafertőzhetik a kertet.

Érdemes a komposzt alapanyagokat szisztematikusan gyűjteni, és keveréket készíteni, nem érdemes azonos anyagból nagy mennyiséget felhalmozni.

A fanyesedékeket fel kell aprítani, mivel ezek feldarabolása megnöveli a felületet, és ez meggyorsítja a mikroorganizmusok munkáját, gyorsabb lesz a korhadás.

Mikor használható a komposzt

Amikor a komposzt még nem ért meg teljesen, akkor nem használható fel a kertben, illetve a hatékonysága igen minimális lesz.

A nyers komposztban a tápanyagok oly módon találhatók meg, ami a növények számára értékesíthetetlen. A talaj értékét támogatja ugyan, de a növények nem képesek felhasználni az értékes tápanyagokat, ezért érdemes kivárni, míg a komposzt teljesen érett nem lesz, amit enyhe gombaszag jelez.

A felhasználás során figyelembe kell venni, hogy a komposzt nem virágföld, azt mindenképpen össze kell keverni termőfölddel a felhasználás előtt.

Kapcsolatok 

4181 Nádudvar, Kabai út 62
Tel: 06 54 480 666
Fax: 06 54 480 233
Email: polyduct@polyduct.hu
Web: www.kertikomposztalas.hu

Adószám:

11144393-2-09
Cégjegyzékszám 09-10-000090


Honnan tudom, hogy elég érett a komposzt?

Az átalakulás folyamat akkor tekinthető befejezetnek, ha az anyag sötét színű és könnyen morzsolható, illata az erdei talajéra emlékeztet. bővebben

Komposztálással kapcsolatos kérdéseit tegye fel itt!


Szállítási költség az ország teljes területén 1m3 és 13kg alatt 4500Ft+ÁFA/csomag.


 Aktuális akcióink

 
 
Tekintse meg aktuális akcióinkat!